ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ – ΜΕΡΟΣ 2
Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους
Οι μύθοι σε σχέση με θέματα διατροφής είναι πολλοί. Όσο η υγιεινή διατροφή συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου ζωής μας, όλο και περισσότερες θα είναι οι «παρεξηγήσεις» που θα συμβαίνουν. Για αυτό λοιπόν, σε συνέχεια του 1ου άρθρου για τους διατροφικούς μύθους, εντοπίσαμε μερικές ακόμα ευρέως διαδεδομένες παρανοήσεις για τις οποίες θα δώσουμε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Μύθος:«Δεν τρώω αυγά γιατί μου ανεβάζουν τη χοληστερίνη»
Το ότι η κατανάλωση αυγού επηρεάζει τις τιμές της χοληστερόλης του αίματος (κατά κόσμον χοληστερίνης) αποτελεί μια λανθασμένη πληροφορία η οποία κάνει αρκετούς να το αποφεύγουν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το αυγό είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας * και λίπους (κυρίως χοληστερόλης, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και σε μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών). Η σύσταση του αυτή το καθιστά ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα, καθώς τόσο η πρωτεΐνη όσο και το λίπος προκαλούν κορεσμό ύστερα από την κατανάλωσή τους. Επίσης, πληθώρα μελετών έχει αποδείξει πως ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη (συμπεριλαμβανομένου και του αυγού) δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και κατά συνέπεια δεν σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ταυτόχρονα, το αυγό είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος, ο σίδηρος (μη αιμικός) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη). Συνεπώς, το αυγό είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, το οποίο είναι σημαντικό να έχουμε στις διατροφή μας (ακόμα και αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη!).
* Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καλείται η πρωτεΐνη που απορροφάται και αξιοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία από τον οργανισμό μας. Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Μύθος:«Δεν κάνει να τρώμε μετά τις 9.00 μμ , γιατί ό,τι φάμε θα γίνει λίπος»
Υπάρχει μια παρανόηση σε σχέση με το πότε πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. H παρανόηση αυτή δεν είναι τελείως παράλογη, αν σκεφτούμε πως το βραδινό φαγητό για αρκετούς ταυτίζεται με το Fast food (σουβλάκι, πίτσα κλπ) σε συνδυασμό με κάποιο αναψυκτικό ή αλκοόλ. Αν όντως καταναλώσουμε ένα τέτοιο γεύμα, προφανώς η περίσσεια ενέργειας θα αποθηκευτεί στο λιπώδη ιστό με τη μορφή λίπους, όχι όμως λόγω της ώρας αλλά λόγω της κακής επιλογής των τροφίμων. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού το βράδυ έχει σαν αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο που ξεκινά με την ατελή πέψη της τροφής μέχρι την ώρα του ύπνου και συνεχίζει με αναστολή του αισθήματος πείνας το επόμενο πρωί, παράλειψη του πρωινού και κατανάλωση μεγαλύτερης μερίδας μεσημεριανού. Αν το βραδινό μας γεύμα είναι ποιοτικά και ποσοτικά προσεγμένο, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να το καταναλώσουμε 2-3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Όσο περίεργο και αν ακουστεί, λοιπόν, αν κάποιος κοιμάται στις 3 πμ. είναι λογικό να φάει ένα γεύμα στις 12. Άλλωστε η συνεχής παροχή ενέργειας στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Μύθος:Το λεμόνι, τα μπαχαρικά και το τσάι βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Τα παραπάνω τρόφιμα, μπαχαρικά και αφεψήματα έχει βρεθεί πως μπορεί να σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η συνεισφορά τους πολλές φορές μπορεί να είναι μηδαμινή ή να πρέπει τα τρόφιμα αυτά να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα και συστηματικά για να υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση του βάρους. Επίσης, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της σύστασης του σώματος αξίζει περισσότερο να αποκτήσουμε συνήθειες όπως η συστηματική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μείωση των μερίδων που καταναλώνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα είναι σίγουρα αποτελεσματικότερες από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και συστατικών.
Μύθος:«Δεν πρέπει να καταναλώνουμε αμυλούχα τρόφιμα μαζί με πρωτεΐνη»
Άλλη μια λανθασμένη αντίληψη φανερώνεται στην παραπάνω φράση για την ταυτόχρονη κατανάλωση αμυλούχων τροφών με τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη. Ωστόσο, έχει απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα. Ένα γεύμα για να είναι πλήρες στα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης σε συνδυασμό με συγκεκριμένη ποσότητα δημητριακών (δηλαδή αμυλούχου τροφίμου) και λαχανικών. Η ταυτόχρονη κατανάλωση των τροφίμων αυτών γίνεται ακόμα πιο σημαντική στην περίπτωση που αναφερόμαστε στο γεύμα μετά την άσκηση.
Βιβλιογραφία:
https://www.choosemyplate.gov/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818050/pdf/cia-11-367.pdf
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11883-016-0615-0
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2.