Η Κορινθιακή σταφίδα και 7 χαρακτηριστικά της που πρέπει να γνωρίζετε
Η κορινθιακή σταφίδα (μαύρη σταφίδα) αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, το οποίο σίγουρα αξίζει να εντάξετε συστηματικά στη διατροφή σας.
Αυτό γιατί, η κορινθιακή σταφίδα:
- έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, με αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος κορεσμού, την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση ενός μέτριο γλυκαιμικού δείκτη, καθιστώντας την, snack κατάλληλο ακόμα και για διαβητικούς.
- είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, επιδρώντας θετικά στις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
- είναι πλούσια σε πολυφαινολικά συστατικά που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό stress, ακόμη και στην περίπτωση αθηρωματικής νόσου.
- αποτελεί αγνό προϊόν, καθώς η μόνη επεξεργασία που υφίσταται είναι η ξήρανση και μάλιστα με φυσικό τρόπο (έκθεση στον ήλιο σε μέτριες θερμοκρασίες).
- Δεν χάνει την αντιοξειδωτική της δράση στο ψήσιμο ή το μαγείρεμα. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με άλλα τρόφιμα διατηρώντας τα ευεργετικά συστατικά της.
- Είναι ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν με σχετικά χαμηλή τιμή.
- Είναι ιδανική για snack πριν την προπόνηση, καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα, δίνοντας γρήγορα στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται κατά την άσκηση. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι μια μικρή ποσότητα (2 κουταλιές της σούπας) είναι αρκετή για να προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός, δεν «φορτώνει» το στομάχι με μεγάλο όγκο τροφής, και έτσι αποφεύγεται το αίσθημα φουσκώματος ή τάσης για εμετό κατά την προπόνηση.
Σας συστήνουμε να καταναλώνετε καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας (περίπου 1 χούφτα) κορινθιακή σταφίδα είτε σκέτη σαν snack είτε σαν συστατικό ενός άλλου τροφίμου (πχ. σταφιδόψωμο, γιαούρτι ή γάλα με σταφίδες και νιφάδες βρώμης, σαλάτα με λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σταφίδες, κρέας με συνοδευτική σάλτσα με σταφίδες και κουκουνάρι ή κάστανο).
Παρακάτω η συνταγή μας για νόστιμο σταφιδόψωμο…
Υλικά:
- 1 πακέτο κόκκινη φαρίνα
- 2 σακουλάκια κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα
- 3 ποτήρια νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι του νερού κρυσταλλική ζάχαρη,
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 φακελάκι μπέϊκιν
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τις σταφίδες σε ένα μπολ με τα 3 ποτήρια νερό.
- Την επομένη αδειάζουμε το νερό από τις σταφίδες και το βάζουμε σε ένα άλλο μπόλ. Στο νέο μπολ με το νερό ρίχνουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε με το μίξερ ώσπου να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη σόδα και το μπέϊκιν.
- Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας.
- Όταν ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και τις μουλιασμένες σταφίδες μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε ξανά.
- Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το κέικ μας.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.