kila

Πώς να διαχειριστούμε τα παραπάνω κιλά που μπορεί να πήραμε το Πάσχα;

Το διάστημα μετά το τέλος του Πάσχα αποτελεί συνήθως περίοδο απολογισμού, τόσο για αυτούς που πριν τις γιορτές εφάρμοζαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, όσο και για εκείνους που ακολουθούν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο διατηρώντας σταθερό το βάρος τους.
Πιθανότατα η ζυγαριά να έχει «κολλήσει» ή να δείχνει πως το βάρος αυξήθηκε ελαφρά ( 1 έως 3 κιλά). Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό για πολλούς λόγους.

Πρώτον, ας σκεφτούμε πως πριν τη μαγειρίτσα και το αρνί, είχε προηγηθεί η περίοδος της νηστείας. Δεδομένης της χαμηλής περιεκτικότητας των νηστίσιμων γευμάτων σε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, το αίσθημα του κορεσμού δεν ικανοποιείται εξίσου αποτελεσματικά σε σχέση με τις περιόδους μη νηστείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η κατανάλωση είτε μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού είτε τροφίμων με περισσότερα λιπαρά, οδηγώντας σε αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και συνεπώς αύξηση του βάρους.

Μετά τη νηστεία, είμαστε ελεύθεροι να φάμε όσα στερηθήκαμε. Και σίγουρα θα φάμε κάτι παραπάνω. Είναι αναμενόμενο να υπερκαταναλώσουμε φαγητό και γλυκά, καθώς τα ερεθίσματα είναι πολλά και αλλεπάλληλα. Ιδιαίτερα τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στους εξωτερικούς παράγοντες και στην αυξημένη διαθεσιμότητα φαγητού, θα επηρεαστούν περισσότερο από το πασχαλινό τραπέζι.

Βέβαια, η υπερκατανάλωση φαγητού δεν τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα. Η κακή συνήθεια που έχουμε να προετοιμάζουμε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που τελικά θα καταναλώσουμε, έχει ως συνέπεια την παράταση του γιορτινού τραπεζιού μέχρι και 3-4 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, σίγουρα είναι λογικό να υπάρχει μια ήπια αύξηση του βάρους κατά το διάστημα των γιορτών. Άλλωστε, σε αυτές τις περιόδους ο στόχος μας καλό είναι να τροποποιείται σε απλή διατήρηση του παρόντος βάρους. Επομένως, οι προσδοκίες για επιπλέον απώλεια ίσως να ήταν λίγο άστοχες και μη ρεαλιστικές.

Ο πανικός και οι τύψεις που ενδεχομένως να μας πιάσουν, σίγουρα δεν ωφελούν. Η εφαρμογή στερητικών διαιτών με μεγάλη απώλεια σε μικρό χρονικό διάστημα δεν αποτελούν λύση. Τέτοιου είδους «δίαιτες» δεν έχουν μόνιμα αποτελέσματα και οδηγούν σε απώλεια της χρήσιμης για τον οργανισμό μυϊκής μάζας ή υγρών τα οποία θα ανακτήσουμε με τη διακοπή της «δίαιτας».

Θέτοντας λοιπόν, μικρούς και εφικτούς στόχους κατά τη διάρκεια και το τέλος των γιορτών, μπορούμε αποτελεσματικά και χωρίς άγχος να συνεχίσουμε την πορεία προς την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση του υγιεινού διατροφικού προτύπου.

Τα πρώτα βήματα που θα ήταν καλό να κάνουμε για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι τα εξής:

  1. Εντάσσουμε και πάλι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
    Το βήμα αυτό θα μπορούσε εύκολα να υλοποιηθεί καταναλώνοντας ένα μεγάλο μπολ σαλάτα (λαχανικά ωμά, ψητά ή στον ατμό) με ένα τουλάχιστον από τα κύρια γεύματά σας και 2-3 φρούτα ως ενδιάμεσα snack.
  2. Καταναλώνουμε 3-4 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά ως κύριο γεύμα.
    Με αυτόν τον τρόπο, προσεγγίζουμε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αυξάνουμε την κατανάλωση διαιτητικών ινών και μειώνουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, η οποία ήταν αυξημένη την περίοδο των γιορτών λόγω αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.
  3. Περιορίζουμε σημαντικά την πρόσληψη των γλυκών (πασχαλινών και μη) σε ένα την εβδομάδα.
    Έτσι, θα κατορθώσουμε να μειώσουμε την πρόσληψη απλών σακχάρων αλλά και λιπαρών, που αύξησαν την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και «αποδιοργάνωσαν» τη διαδικασία της απώλειας βάρους στο διάστημα των γιορτών.
  4. Επαναφέρουμε τις μερίδες στο κατάλληλο μέγεθος για την επίτευξη ήπιας απώλειας.
    Οι ποσότητες φαγητού που καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια των γιορτών σίγουρα ήταν μεγαλύτερες από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας αλλά και αυτό που χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε. Η μείωση των μερίδων παίζει καθοριστικό ρόλο, στο να επανέλθουμε στο βάρος το οποίο είχαμε πριν τις γιορτές.
  5. Μετριάζουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
    Αφήνουμε κατά μέρος τις υπερβολές που ίσως κάναμε τις μέρες των διακοπών και φροντίζουμε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών να είναι μέτρια (το πολύ 2-3 ποτά την εβδομάδα)
  6. Δεν ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα.
    Συνεχίζουμε το πρόγραμμα γυμναστικής που εφαρμόζαμε πριν τις γιορτές, με συχνότητα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Έχοντας απολαύσει λοιπόν το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές, μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια σε σταθερά βήματα για την επίτευξη του στόχου μας.

Εγγράψου στο Newsletter μας

Κέρδισε την πρώτη προπόνηση ΔΩΡΕΑΝ!

Υπηρεσίες