Σακχαρώδης Διαβήτης

Δυο λόγια για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το γνωστό σε όλους «σάκχαρο»

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, αιτία της οποίας είναι είτε το γεγονός ότι το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα), είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας δεν μπορεί να «χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι η αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί σε σοβαρές βλάβες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού (κυρίως το νευρικό και το αγγειακό).

Ποιες είναι οι συνήθεις συνέπειες του Σακχαρώδους Διαβήτη στην υγεία;

Με την πάροδο του χρόνου ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά , τα αιμοφόρα αγγεία, τους νεφρούς και το νευρικό σύστημα:
Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας.
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σημαντική αιτία απώλειας της όρασης, λόγω της καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων που αιματώνουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
  • Η διαβητική νευροπάθεια (καταστροφή των νεύρων) στα κάτω άκρα, αυξάνει τις πιθανότητες για πρόκληση ελκών στα πόδια, μολύνσεων ακόμη και ακρωτηριασμού

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου αυτής;

  • Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Σε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να έχουμε καθοδήγηση από κάποιον επιστήμονα υγείας, ειδικότερα διαιτολόγο – διατροφολόγο.
  • Στραφείτε σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, περιορίζοντας την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων.
  • Παραμείνετε φυσικά δραστήριοι, κάνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας ή υψηλής έντασης άσκηση για 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
  • Αν καπνίζετε, φροντίστε να διακόψετε αυτή τη συνήθεια, μιας και το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή:
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/

Εγγράψου στο Newsletter μας

Κέρδισε την πρώτη προπόνηση ΔΩΡΕΑΝ!

Υπηρεσίες