Σνακ πλούσια σε Ω λιπαρά
Τα ω λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των «απαραίτητων λιπαρών οξέων», δηλαδή αυτά που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους εξωγενώς μέσω της τροφής. Κατηγοριοποιούνται ως ω3 λιπαρό οξύ, γνωστό ως α-λινολεϊκό οξύ και ω6 λιπαρό οξύ, γνωστό ως λινελαϊκό οξύ. Οι ευεργετικές τους επιδράσεις είναι καλά τεκμηριωμένες μέσα από μελέτες και αφορούν κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
Οι πιο πλούσιες πηγές των ω3 και ω6 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι), το ελαιόλαδο και τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά. Επιπλέον, κάποια ποσότητα των ω3 και ω6 λιπαρών οξέων βρίσκεται στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί και κράκερ, τροφές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες. Μια καλή επιλογή για ενδιάμεσα γεύματα (σνακς) θα ήταν:
- Γιαούρτι (2%) με 1 κουταλιά μέλι, 1 χούφτα καρύδια και 2 κριτσίνια πολύσπορα.
- Βρώμη με ένα ποτήρι γάλα και μία χούφτα ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο).
- 2-3 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) με λίγο σολομό.
- Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, ελαιόλαδο και σολομό ή τόνο.
- Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα, 5-6 καρύδια, λίγο ελαιόλαδο και ξίδι βαλσάμικο.
Ας μην ξεχνάμε πως μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφών και κατανάλωση με μέτρο, αποφεύγοντας τους αποκλεισμούς και τις απαγορεύσεις. Στόχος είναι η επάρκεια των θρεπτικών συστατικών ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού και φυσικά την σωματική και πνευματική υγεία.