Φρούτα VS Χυμοί Φρούτων και Smoothies

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί φρούτο ή χυμός φρούτων; Μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα με φυσικό χυμό φρούτων; Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη αρέσκεια στην κατανάλωση στερεού φρούτου ή ακόμα και ο χρόνος για να το καταναλώσουμε π.χ. στην εργασία ή μετά την άσκηση. Έχουν άραγε τα ίδια οφέλη για την υγεία;

Όπως είναι γνωστό τα φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Τα τελευταία, αποτελούν άπεπτα συστατικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά τόσο στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, όσο και χάρη στο αίσθημα κορεσμού που προσφέρουν. Η ποσότητα των φυτικών ινών που περιλαμβάνεται στα στερεά φρούτα, αναμφισβήτητα, υπερέχει έναντι των χυμών τους. Επιπλέον, η υγρή φύση των χυμών, τα καθιστά ροφήματα με εύκολη απορρόφηση από τον οργανισμό, και ως εκ τούτου οδηγούν σε ταχύτερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι το οποίο δεν συστήνεται. Ιδιαίτερα από τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση χυμών(ακόμα και φυσικών) και να προτιμούν τα φρέσκα στερεά φρούτα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε σε γνωστό περιοδικό (BMJ Open), η περιεκτικότητα των σακχάρων που βρίσκεται στους φυσικούς χυμούς και τα smoothies, κατηγορήθηκε ως «απαράδεκτα υψηλή», δίνοντας ακόμα ένα προβάδισμα στην κατανάλωση των ολόκληρων φρούτων και μάλιστα με το περίβλημά τους. Με βάση την έρευνα αυτή, προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης φρούτων και smoothies, πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα, ενώ συστήνεται η κατανάλωση των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, καθημερινά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι χυμοί αποτελούν μία επιλογή με πυκνό θερμιδικά περιεχόμενο, καθώς για να φτιάξουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό θα χρειαστεί να στύψουμε 2-3 φρούτα. Όπως αναφέρθηκε από τον Dr. Simon Capewell: « Η καθημερινή κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών ωφελεί μέγιστα την υγεία. Κάτι ανάλογο ίσως να μην συμβαίνει με τους χυμούς τους».

Εγγράψου στο Newsletter μας

Κέρδισε την πρώτη προπόνηση ΔΩΡΕΑΝ!

Υπηρεσίες