Συνιστάμενες ποσότητες πρωτεΐνης

Η ομάδα των FITNESS GAMES ξεκινάει μία σειρά άρθρων σχετικά με θέματα υγείας, τα οποία όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε, όχι μόνο για να κάνουμε καλύτερη την προπόνησή μας, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας και την υγεία μας.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις συνιστάμενες ποσότητες πρωτεΐνης τις οποίες πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας και να δώσουμε ένα… τέλος στον μύθο της υπερβολικής χρήσης της. Η ετυμολογία της λέξης, δείχνει και τη σημαντικότητά τη για τον οργανισμό μας. Είναι πρωταρχικής σημασίας η λήψη πρωτεϊνών για το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του, ιδιαίτερα για όσους αθλούνται.

Οι βασικές δομικές μονάδες των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του 20 αμινοξέα εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από τις τροφές (απαραίτητα αμινοξέα), ενώ τα υπόλοιπα τα συνθέτει ο οργανισμός. Οι τροφές οι οποίες περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα τα απαραίτητα αμινοξέα είναι το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά ,τα ψάρια και το κρέας.

Η σημαντικότητα των μικρών και συχνών γευμάτων έγκειται στο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώνει περισσότερο από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε χρονική περίοδο τριών ωρών. Εάν καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από τη συνιστάμενη (σ.σ. βλ. παρακάτω) δεν θα δώσουμε τίποτα ουσιαστικό στον οργανισμό μας, δεν θα βοηθηθούμε στην άσκησή μας και ένα μέρος της θα μετατραπεί σε λίπος. Σημαντικά και αρνητικά, επίσης, επηρεάζεται και η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος καθώς καταπονούνται από την υπερβολική λήψη πρωτεΐνης.

Τα επιθυμητά επίπεδα πρόσληψης πρωτεΐνης για έναν ενήλικα είναι περίπου 0,8 γρ./ κιλό. Για τους αθλητές οι οποίοι κάνουν πιο βαριά σωματική άθληση, η ενδεικτική ημερήσια κατανάλωση πρωτεΐνης είναι 1,5 – 1,6 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν σαφές πως για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την σωστή απόδοσή μας στην προπόνηση, δεν χρειάζεται να αναζητάμε την ενδεδειγμένη ποσότητα πρωτεΐνης σε σκευάσματα (σκόνες, μπάρες, σέικ), αλλά μπορούμε εύκολα να την παίρνουμε από τις καθημερινές μας τροφές.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά καθώς θα λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης και τον προστατεύουμε από αμφιβόλου προελεύσεως συνθετικά παράγωγα και σκευάσματα.

Εγγράψου στο Newsletter μας

Κέρδισε την πρώτη προπόνηση ΔΩΡΕΑΝ!

Υπηρεσίες